Сладолед Направен От Пластмасови Отпадъци Ли Е Бъдещето?

В бъдеще наистина ли ще съществува сладолед, който е направен от пластмасови отпадъци – ньпълно синтетично? Отговорът на този интересен въпрос е да.

Съединението, което дава голяма част от аромата, както и вкуса, на ванилията се нарича ванилин. Той се набавя от ванилови зърна, но последните години той се преви синтетично.

На практика това звучи налудничево, но много хора не знаят, че вмомента над 85% от ванилина се произвежда от химикали, които са получени от изкопаеми горива. Много малък процен от ванилията в днешно време е наистина от ванилови зърна.

Но в бъдеще, учени искат да произвеждат ваниловия сладолед от пластмасови бутилки – и вече са започнали да търсят начини да превърнат тези отпадъци във ванилин. Именно защото търсенето на продукта надхвърля предлагането на ванилови зърна, учените са започнали да търсят алтернативни начини за производството на ванилин!

Но освен, че учените са намерили начин да правят ванилин, те също са засегнали и друг световен проблем – намаляването на замърсяването. За да направят ванилин, те трябва да разложат пластмасови бутилки, а кризата с пластмасовите отпадъци е един от най-важните екологични глобални проблеми до този момент.