4-Дневна Работна Седмица Бе Въведена В Испания

Испания е първата държава в света, която въвежда 4-дневна работна седмица.

В този експеримент могат да се включат всички заинтересовани компании, като правителството е одобрило пилотен проект, който да следват. Всички подробности ще бъдат съобщени в следващите седмици.

Всички, които решат да преминат към 32-часова работна седмица ще продължат да взимат 100% от заплатите си през първата част на проекта.

Целта на този експеримент е да помогне на хората да балансират по-добре работата с личния си живот, да подобри креативността, да се повиши производителността и да се премахне психическия натиск.

Колко Време Ще Продължи Този Експеримент?

Първоначалната идея на 4-дневната работна седмица е да се въведе за три години – достатъчно време, в което може да се тества ефективността й.

За този експеримент ще бъдат отпуснати 50 милиона евро като компаниите, които се включат, ще взимат 100% от заплащането на служителите си да петия работен ден през първата година, 50% през втората година и 33 % през третата.

По този начин правителството ще се опита да помогне на работодателите да не съкращават служителите си или заплатите им покрай пандемията и кризата и ще запази работните места на много хора.