Учени Превръщат Утайката От Кафе В Алкохол

Алкохол, който е направен от утайката на кафе, звучи доста странно, но учени от Националния университет на Сингапур вече са се заели с тази задача – и дори са намерили начин да я превърнат в реалност. Така алкохолът е наситен с аминокиселини и биологично активни вещества.

Но защо тези учени са решили да се насочат в тази посока и да превръщат утайката от кафе в алкохолни напитки? Отговорът е кратък – с всяка година консумирането на кафе по света се увеличава, а отпадаците от кафето са вредни за околната среда, защото съдържат феноли.

Фенолът е много опасен замърсител на водата – реки, морета, язовири. Той е токсичен и намалява кислорода във водата.

Но тъй като утайката на кафето съдържа и липиди, протеини и въглехидрати, тя е идеална за правенето на алкохол.

Какъв е вкусът на този алкохол?

Учените споделиха, че вкусът на алколоха, направен от утайката на кафе, наподобява бирата, но в същото време вкусът е по-плодов.