Ново лечение за апендицит може да премахне нуждата от операция

Открито е ново лечение за апендицит, което може да премахне нуждата от операция.

Всички знаем че апендицитът е изключително болезнено състояние, което се третира чрез операция и премахване на възпаленото сляпото черво, което се нарича апендикс. Доста хора на планетата страдат от това състояние.

Изследователи от Медицинския факултет на Вашингтонския университет смятат, че медицината вече е толкова напреднала, че съществуват начини за лекуване на апендикса без хирургическа намеса. Най-мащабното проучване по темата за момента показва, че антибиотици могат да помогнат на доста пациенти да избегнат операция и да се лекуват с хапчета.

Проучването се казва CODA, а в него са участвали общо 25 болници в Америка с над 1552 пациенти с апендицит, които са били лекувани.

Д-р Дейвид Флум – главният изследовател на проучването, сподели, че през първите три месеца от лечението са давали антибиотици на пациентите и почти 7 от 10 от пациентите се е повлиял от тях – и в крайна сметка са избегнали операция.

Разбира се, това лечение не е подходящо за всички. Както знаем, шансът апендиксът на пациента да се спука и да разпространи инфекция в целия корем е доста висока – и в тези случаи операцията няма как да се избегне, защото това би довело до животозастрашаващи усложнения, но в доста случаи пациенти могат да се лекуват с антибиотици без да има усложнения.

Това е невероятно проучване, което има възможността да промени живота на много хора и показва колко всъщност е напреднала медицината – до преди няколко години не се е смятало, че има алтернатива и възпален апендикс може да се лекува с хапчета.