Веган Кожа От Кактус Ще Замени Използването На Животинска

Веган кожа, създадена изцяло от кактуси, цели да замени използването на животинска кожа. Тази кактусова кожа е дело на двама предприемачи от Мексико – Адриан Лопез Веларде и Марте Казарес, и се казва “Десерто”.

Те са успели да изработят метод, който превръща кактуси във веган кожа. Тя по нищо не се различава от като животинската – нито на вид, нито на допир! Двамата предприемачи използват кактуси, които се отглеждат в специална ферма в Мексико и целят изцяло да заменят използването на животинска кожа за изработването на кожени изделия, мебели, чанти, обувки и прочие.

Оказва се, че кактусът има много дебела и твърда кожа, която е перфектна за изработването на кожени изделия. Тя е гъвкава, издръжлива и от части е биоразградима.

Създателите на тази веган кожа споделят, че кактусите са изключително лесни за отглеждане и не им е нужна много вода. Те са отделили две години за проучвания и прототипи, за да могат да създадат продукт, който отговаря на нужните характеристики и технически спецификации.

Как Се Произвежда Кактусова Кожа?

Големите листа на кактуса се берат и се почистват. После те се смилат на паста чрез специална машина. Тази паста се оставя на слънце, за да може да се изсуши преди обработка.

До момента, компанията на Адриан Лопез Веларде и Марте Казарес са произвели кожени автомобилни седалки, чанти, обувки и дрехи.

През последните години се вижда ръст в търсенето на алтернативи на животинската кожа като освен кактус се използват и ананас и маслини. “H&M” и “Hugo Boss” вече представиха продукти, изработени от ананасова кожа.