Дъжд от диаманти? Разберете повече за феномена на Нептун и Уран!

След много проучвания и опити през последните години учените са стигнали до едно заключение – на Нептун и Уран наистина валят диаманти!

Как е възможно?

Учените са имали хипотеза, че на двете планети валят диаманти от доста години, но те вече имат и доказателства, което прави хипотезата им реалност!

И двете планети са съставени от газове, които са в полутечно състояние. Температурата им е много висока – достига до няколко хиляди градуса. Атмосферата им пък се състои от хелий и водород, а в по-дълбоките слоеве има и метан.

Този метан е изложен на изключително високи температури, което го кара да се разлага, превръщайки го във въглерод и водород. Водородът се издига до горните слоеве, а въглеродът придобива кристална структура – диаманти.

Как са успели да го докажат?

Учените са решили да докажат, че теорията им е истина. За тази цел изследователи от Националната ускорителна лаборатория SLAC в Станфордския университет са решили да пресъздадат същите условия на Земята.

Използвайки срециален лазер те не само са нагряли метана, но и са увеличили налягането – и наистина наблюдавали как въглеродът се превръщал в диаманти, а останалата част от метана се отделил като чист водород.