Разработиха самопочистваща се маска, която убива вирусите

Прототип на самопочистваща се маска, която убива бактерии и вируси вече е реалност. Разработена е в Дания от Сара Лий Крог – 29-годишна студентка.

Първоначално, тя се е опитвала да разработи облицовки за стена, които пречистват въздуха чрез неутрализийране, но по време на лабораторните изследвания разбрала, че по този начин се унищожават вируси и бактерии.

След това ръководителят й й дал идеята да разработи предпазни маски вместо стенни облицовки.

“Самопочистването” става чрез оксидиране на полупроводници след като в материята се вгради метален оксид. Той трябва да се облъчи с ултравиолетови лъчи за да могат вирусите и бактериите да се унищожат напълно. За щастие, този процес може да се повтаря, което прави маските удобни и за многократна употреба.

Проблемът с тези маски

Тъй като прототипът на тази маска има малка батерия, която е свързана с миниатюрна лампичка, която е източник на ултравиолетови лъчи то маската би била неудобна за носене и не особено практична.

Точно поради това не е ясно кога тези маски биха се появили на пазара. Сара и научният й екип трябва да разрешат този проблем и да измислят как маската да бъде по-практична.

Но едно е ясно – тези самопочистващи се маски биха помогнали на хора с алергии и болести на дихателните пътища тъй като филтрират всякакви вредни вещества.