Амазон отвори първия хранителен магазин без каси или касиери

Първият голям хранителен магазин без касиери вече е факт благодарение на Amazon. Магазинът е наречен Amazon Go Grocery и се намира в САЩ, в ĸвapтaл Саріtоl Ніll в Cиaтъл.

Магазинът предлага около 5 000 артикула – всичко, което бихте намерили в други хранителни магазини. Пресни продукти, зеленчуци, плодове, млечни продукти, алкохол, месо, домакински стоки и т.н.

Какво е специалното на магазина?

Няма каси, нито пък има касиери. Обслужващият персонал единствено ще помага на клиентите и ще зареща щандовете.

Всички клиенти ще трябва да сканират кода от приложението на Amazon когато влизат. След това продължат да пазаруват както във всеки друг хранителен магазин. Когато са готови с пазаруването – просто излизат от магазина без да се редят на опашки, за да платят на касата.

Естествено всички продукти не са безплатни. Профилът на клиента в Amazon, който използва, за да влезе в магазина, е свързан с кредитната му карта. Целият магазин има сензори и камери, които следят кой какво взима и го добавя към виртуалната му кошница. При излизане от магазина тази виртуална кошница автоматично изтегля пари от сметката на клиента. По този начин всичко се случва автоматично и хората могат да си пазаруват спокойно без да им се налага да чакат много време на дълги опашки за касите.