Разработен е Нов Метод За Терапия На Парализа

Учени от Северозападния университет в САЩ са разработили нов метод за терапия на парализа базиран на пептидни супрамолекулни полимери.

Експериментът е започнал с инжектиране на мишки с течно протеиново скеле, а резултатът е смаял всички участващи в проучването – лекарството се превърнало в гел, който копирал извънклетъчния матрикс на гръбначния мозък и върнал както структурата му, така и сигналите към рецепторите.

Ръковолителят на изследването – Самюел Ступ, споделил, че този нов метод е уникален, защото позволява на молекулите да се свържат с рецепторите и да им изпращат сигнали – процес на регенериране, който може да помогне на много хора.

Така с помощта на този нов метод на терапия, учените успели да излекуват мишки с доста тежка парализа на долните крайници само за четири седмици.

Те се надяват, че с това откритие ще могат да лекуват парализа ефективно и бързо в бъдеще и ще помогнат и променят живота на много хора. Самюъл Стъп добавил, че целта им е да разработят терапия за хора, която да може да се използва в болници и да предотвати парализа при жертви на тежки травми или на страдащи от заболявания.

Учените също споделили, че това лекарство е безопасно за хора и то се разгражда в органицма и се превръща в хранително вещество за клетките. Следват изследвания върху други животни, които имат по-сходна нервната система с тази на хората.